FAQ - Max Markiser

Frågor & svar

Max Markiser frågor & svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar. Hittar du inte svar på din fråga går det bra att kontakta oss.

Vanliga frågor

Vad kan markiser kosta?

Markiser kan kosta allt ifrån 2500 kr för en mindre fönstermarkis och upp till dryga 100.000 kr för en mer avancerad pergola som skapar ett uterum att trivas i. En terrassmarkis i ett vanligt mått som 300 x 200 cm kan kosta runt 15.000 kr.

För att få ett så rättvist svar som möjligt kring vad en markis kan kosta för just dig kan du boka in ett kostnadsfritt hembesök eller göra en offertförfrågan på webben. Därefter får du en kostnad baserad på dina förutsättningar och behov.

Vad kostar fönstermarkiser?

Fönstermarkiser kan kosta allt ifrån 2500 kr till 30.000 kr beroende på vad det är du söker. Vår vanligaste fönstermarkis är modellen Tage. En svensktillverkad och högkvalitativ produkt.

För att få ett mer exakt pris kan du boka in ett kostnadsfritt hembesök eller skicka in en offertförfrågan på webben.

Hur monteras markiser?

Varje markismodell monteras på sitt eget vis. Men oavsett markismodell sker montering oftast i 4 olika steg som beskrivs nedan.

1. Packa upp markisen och kontrollera att alla tillbehör finns med. Mät sedan ut vart markisen ska monteras.
2. Fäst konsoler i fasad eller takfot med lämplig infästning som passar just din fasadtyp.
3. Lyft i markisen i konsolerna och montera eventuella armar om det rör sig om en fönstermarkis.
4. Ställ in rätt vinkel. Funktionstesta sedan markisen och eventuella tillbehör.

Om du har en motordriven markis är det nu läge för en elektriker att komma för att strömföra motor samt se över eventuell automatik.

Hur rengör man markiser?

Rengör dina markiser försiktigt med ljummet såpavatten. Använd en mjuk borste eller svamp. Undvik starka rengöringsmedel och högtryckstvätt. Detta för att markisen är impregnerad för att vara smuts – och vattenavvisande. Impregneringen kan skadas om fel metoder används vid rengöring.

Här kommer 5 enkla tips på hur du kan underhålla er markis.

1. Kör ut markisen helt och spola rent den med vattenslangen. Undvik högtryckstvätten. Låt markisen torka och kör sedan in den igen.

2. Om smutsen är svår att få bort med bara vatten blandar du mild tvål/såpa och skrubbar med mjuk borste. Använd en ofärgad mild tvål.

3. Markisens yttersta del, det vi kallar kappan kan enkelt tas av och förvara inomhus under vintern.

4. Mögel eller svårare fläckar kräver oftast en lite tuffare tvätt. Gör en blandning av: 240 ml blekmedel som ej innehåller peroxider (läs innehållsförteckning), 60 ml mild handtvål, 4 l vatten. Skrubba med en mjuk borste och skölj noga med vatten.

5. Låt alltid väven torka helt innan du kör in markisen, oavsett om det är efter rengöring eller regn.

Hur breda markiser bör man ha?

Det kan ibland vara svårt att avgöra vilken storlek markisen behöver vara. Här får du några tips att tänka på inför valet av storlek på din markis.

Till fönster brukar det vara snyggast att linjera med fönsterfodret som oftast sticker ut 5-15 cm utanför fönstret. Om det saknas fönsterfoder eller om det är ett väldigt litet sådant rekommenderar vi att markisen blir minst 10 cm bredare än fönstren på vardera sida. Detta för att få ett så bra solskydd som möjligt och samtidigt minimera risken att solen kommer in när den står snett från sidan. I vissa fönster kan markiserna monteras inuti fönsternischen, och då är det detta som styr bredden på markisen.

När det kommer till terrassmarkiser beror mycket på hur solen rör sig på er uteplats. Det är också bra att ha i beräkning hur ni vill möblera till vardags och vid större bjudningar där markisen ofta används för sol – eller regnskydd.

Vår erfarenhet säger att kunder sällan ångrar en för stor markis! Däremot har kunder som valt att köpa en mindre markis än rekommenderat, valt att gå på en större modell när dom tittar på att köpa markis igen.

Tänk även på att markisens utfall inte alltid behöver köras fullt ut.

Hur gör man för att fästa markiser i tegel?

Ett kort och enkelt svar är att fästa markisen i tegel med plugg och skruv. Men riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Har du en tegelfasad behöver du veta vilken typ av tegel det handlar om. Du behöver också veta om det finns tomrum bakom eller om det är en massiv konstruktion som du kan fästa markisen i.

Ett vanligt misstag är att tro att tegel alltid är hållfast. Men det kan exempelvis röra sig om en trästomme på huset med luftspalt och sedan en dekorativ tegelfasad. Infästningen av en större terrassmarkis måste då alltid ske i den massiva konstruktionen bakom tillsammans med distansrör som gör att teglet inte belastas med trycket från markisen.

Vad för tyg bör markiserna ha?

En högkvalitativ markis har alltid ett tyg, eller väv som vi kallar det. Väven är gjord av 100 % spinnfärgad akryl. Väven är även impregnerad från fabrik för att vara smuts – och vattenavvisande.

Tittar du på en billig markis i standardmått från exempelvis något byggvaruhus kommer ni få en helt annan typ av väv som tyvärr varken skyddar mot solen, uv-strålning eller är estetiskt hållbar.

När det kommer till färgval på markisväven finns det ett hundratals olika kulörer att välja mellan. Det går enkelt att beställa hem prover på Sandatex.

Tips att tänka på vid färgval:

1. Att plocka upp något av husets färger i markisen är inte helt fel. Vi brukar rekommendera att ta en titt på husets grund och detaljer så som stuprör, balkonräcken eller foder kring fönster och dörrar. I vissa lägen kan det vara svårt att plocka upp någon av dessa färger, det kan då vara läge att bryta av helt med en annan färg. En markis som bryter av helt i färgen blir ofta mycket snyggare än en halvdan färgmatchning.

2. En ljus markisväv kan också ge också ett ljusare sken. Detta uppskattas ofta under exempelvis en terrassmarkis eller för ett rum där man önskar få in ett naturligt ljusinsläpp samtidigt som man skyddar mot temperatur och blekning. Men det är viktigt att komma ihåg att en ljus markisväv också är känsligare för smuts. Om du gillar de ljusare färgerna rekommenderar vi dig att titta på en väv med lite struktur och mindre skiftningar i. Detta gör också väven mer tacksam mot smuts, damm och pollen.

3. En mörk väv ger ett något dovare ljus. Det uppskattas ofta för fönstermarkiser i sovrum, eller där en så kraftig skuggning som möjligt eftersträvas. Det finns naturligtvis också en estetisk vinning i att sätta upp en helsvart väv, på en helsvart markisställning, på ett helsvart hus. Det utstrålar ofta elegans och klass kring en sådan markisinstallation!

Men även här bör man tänka långsiktigt för en helt plan, svart väv blir känsligare mot framförallt pollen, än exempelvis en svart väv som är uppblandad med lite stänk av mörkgrått.

Välkommen in i vårt showroom och kika på färgerna för att få en bättre förståelse och hitta rätt tyg för just dina markiser!

Certifieringar & utmärkelser

Kom igång

Boka ett kostnadsfritt hembesök

Boka ett kostnadsfritt hembesök online direkt.

Bli uppringd

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig.

Obligatoriskt